Magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomásról bővebben

A magas vérnyomás tehát elterjedt krónikus betegség, melynek ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket.

A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul.
A magas vérnyomás szövődményei

A hipertónia legáltalánosabb szövődményei
 • a koszorúér-betegség (szívinfarktusveszély);
 • a szívelégtelenség;
 • a különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség;
 • a veseelégtelenség;
 • az érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

 • Mivel a magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel, amikor már egyéb károsodások is felléptek. Téves az a felfogás, hogy előrehaladott életkorban a magasabb vérnyomás is normálértéknek minősül, és nem okoz károsodást. Ezzel ellentétben az idősebb emberek a legveszélyeztetettebbek körébe tartoznak, ha magas a vérnyomásuk. A hipertónia kezeltetése ajánlott, ha a vérnyomás ismételten meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket.
  Jellemzően más betegségekkel együtt jelentkezik, mint például a túlsúlyosság ("almatípusú" elhízás), a magas vérzsírszint, a 2-es típusú cukorbetegség.

  A másodlagos (szekunder) vagy tüneti magas vérnyomás más betegségek, például vese- vagy hormonháztartásbeli problémák szövődménye.

  A magas vérnyomás diagnosztizálása

  Diagnózis felállításakor az orvos elsőként részletesen kikérdezi a beteget, feltérképezi az esetleges korábbi betegségeket, a család kórtörténetét. Hipertónia esetén a legfontosabb diagnosztikai eljárás a vérnyomás mérése. A legrégebbi vérnyomásmérő a ma is legmegbízhatóbbként számon tartott higanyos manométer. A legelterjedtebb eszköz az aneroid manométer, de otthoni körülmények között végzett vérnyomásmérésre alkalmas a digitális vérnyomásmérő is. Ajánlatos ötpercnyi pihenés után újramérni a vérnyomást. A betegek egy részénél már a kórházi környezet, az orvosi vizsgálat miatti izgatottság is vérnyomás-emelkedést okoz, ezt nevezik "fehérköpeny-hipertóniának". Ennek kiküszöbölése szempontjából fontos az otthoni, napi többszöri vérnyomásmérés.

  A terhelési vérnyomásértékek is fontos információt szolgáltatnak, továbbá a vér- és vizeletanalízis, a vesék és a szív ultrahangos vizsgálata, a szemfenéki kép megtekintése, elektrokardiogram készítése stb. is segíthet a diagnózis felállításában.

  A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében. Javallott a "káros életmód" megváltoztatása, mint például:
 • a dohányzás, alkoholfogyasztás abbahagyása;
 • az étkezési szokások megváltoztatása: több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a sóbevitel csökkentése, az állati zsírok növényi olajokkal, a húsételek hallal való helyettesítse.

 • A túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a legfontosabb a testsúly csökkentése. Általános felfogás szerint minden leadott kilogramm 2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Ezek mellett ajánlott a stressz megszüntetése, valamint a testmozgásra fordított idő növelése. A mozgás kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, segít a fogyásban.

  Forrás: wikipedia          HMM Vérnyomás vizsgálat
  1135 Budapest, Jász utca 33-35.
  Tel: 06-1/800-9333; Mobil: 06-30/633-09-61
  E-mail: recepcio@hungariamed.hu
  Adószám: 12489477-2-41
  HMM © 2018 - Minden jog fenntartva!