Magas vérnyomás | magas vérnyomás kezelése
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Magas vérnyomás kezelése
A magas vérnyomás (hipertónia, latinul hypertonia) elterjedt krónikus betegség, melynek ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket.
A magas vérnyomásról
A magas vérnyomás (hipertónia, latinul hypertonia) elterjedt krónikus betegség, melynek ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket.

A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul.

A magas vérnyomás szövődményei

A hipertónia legáltalánosabb szövődményei:
- a koszorúér-betegség (szívinfarktusveszély);
- a szívelégtelenség;
- a különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség;
- a veseelégtelenség;
- az érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

Mivel a magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel, amikor már egyéb károsodások is felléptek. Téves az a felfogás, hogy előrehaladott életkorban a magasabb vérnyomás is normálértéknek minősül, és nem okoz károsodást. Ezzel ellentétben az idősebb emberek a legveszélyeztetettebbek körébe tartoznak, ha magas a vérnyomásuk. A hipertónia kezeltetése ajánlott, ha a vérnyomás ismételten meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket.
Jellemzően más betegségekkel együtt jelentkezik, mint például a túlsúlyosság ("almatípusú" elhízás), a magas vérzsírszint, a 2-es típusú cukorbetegség.

A másodlagos (szekunder) vagy tüneti magas vérnyomás más betegségek, például vese- vagy hormonháztartásbeli problémák szövődménye.

A magas vérnyomás diagnosztizálása

Diagnózis felállításakor az orvos elsőként részletesen kikérdezi a beteget, feltérképezi az esetleges korábbi betegségeket, a család kórtörténetét. Hipertónia esetén a legfontosabb diagnosztikai eljárás a vérnyomás mérése. A legrégebbi vérnyomásmérő a ma is legmegbízhatóbbként számon tartott higanyos manométer. A legelterjedtebb eszköz az aneroid manométer, de otthoni körülmények között végzett vérnyomásmérésre alkalmas a digitális vérnyomásmérő is. Ajánlatos ötpercnyi pihenés után újramérni a vérnyomást. A betegek egy részénél már a kórházi környezet, az orvosi vizsgálat miatti izgatottság is vérnyomás-emelkedést okoz, ezt nevezik "fehérköpeny-hipertóniának". Ennek kiküszöbölése szempontjából fontos az otthoni, napi többszöri vérnyomásmérés.

A terhelési vérnyomásértékek is fontos információt szolgáltatnak, továbbá a vér- és vizeletanalízis, a vesék és a szív ultrahangos vizsgálata, a szemfenéki kép megtekintése, elektrokardiogram készítése stb. is segíthet a diagnózis felállításában.

A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében. Javallott a "káros életmód" megváltoztatása, mint például:
a dohányzás, alkoholfogyasztás abbahagyása;
az étkezési szokások megváltoztatása: több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a sóbevitel csökkentése, az állati zsírok növényi olajokkal, a húsételek hallal való helyettesítse.

A túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a legfontosabb a testsúly csökkentése. Általános felfogás szerint minden leadott kilogramm 2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Ezek mellett ajánlott a stressz megszüntetése, valamint a testmozgásra fordított idő növelése. A mozgás kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, segít a fogyásban.
A magas vérnyomás tünetei
A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség. Legtöbbször a már a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív) okoznak különböző tüneteket.

A magas vérnyomás kialakulásának pontos oka legtöbbször ismeretlen. Az esetek többségében nem áll mögötte szervi elváltozás, ebben az esetben ún. elsődleges (primer) vagy lényegi (esszenciális) hipertóniáról beszélünk. Mindenkit érinthet, de ismertek kockázati tényezők, amelyek elősegítik kialakulását:
- az öröklött hajlam
- a túlsúlyosság
- a mozgáshiány
- a stressz
- a túlzott sófogyasztás

Jellemzően más betegségekkel együtt jelentkezik, mint például a túlsúlyosság ("almatípusú" elhízás), a magas vérzsírszint, a 2-es típusú cukorbetegség.

A másodlagos (szekunder) vagy tüneti magas vérnyomás más betegségek, például vese- vagy hormonháztartásbeli problémák szövődménye.
Vérnyomás táblázat
Vérnyomásértékek Szisztolé (Hgmm) Diasztolé (Hgmm)
Optimális otthoni < 115 < 75
Optimális az orvosnál < 120 < 80
Normális < 130 < 85
Emelkedett 130-139 85-89
Magas (I. stádium) 140-159 90-99
Magas (II. stádium) 160-179 100-109
Magas (IV. stádium) > 180 > 110
Izolált szisztolés hipertónia > 140 < 90
Hosszútávú napi normál átlagérték < 135 < 85
Hosszútávú napi magas átlagérték > 135 > 85
Terhelési (nők, 30-80 watt/perc) < 200 < 100
Terhelési (férfiak, 50-100 watt/perc) < 200 < 100

Forrás: wikipedia
Nézzen szét nálunk
Képgaléria
Hírek és újdonságok
Friss blog posztok
2024. Június 24.
 A végbéltáji panaszok számos betegség tünetei lehetnek, melyek közül a végbélrák és a végbél repedése (fissura) is gyakori okok. Bár ezek az állapotok jelentősen különböznek
2024. Június 22.
A laktózintolerancia egy gyakori emésztőrendszeri probléma, amikor az érintettek nem képesek megfelelően megemészteni a laktózt vagyis a tejben lévő cukrot (tejcukor). Ez akkor következik
2024. Június 20.
 A tejallergia, amely az immunrendszer túlérzékeny reakcióját jelenti a tejben és tejtermékekben található fehérjékkel szemben. Súlyos szövődményeket és potenciálisan életveszé
Hétfő   
07:00 - 16:00
Kedd   
07:00 - 16:00
Szerda   
07:00 - 16:00
Csütörtök   
07:00 - 16:00
Péntek   
07:00 - 16:00
Szombat - Vasárnap   
Zárva
  
  +36 1 / 800 9333
  +36 30 / 633 0961
  1135 Budapest, Jász u. 33-35.