Magas vérnyomás | magas vérnyomás kezelése
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Allergia tesztek

Az allergiás reakciók pontos azonosítása

Bevezetés: Az allergia az immunrendszer speciális túlérzékenységi reakciója, amely bizonyos környezeti anyagok, úgynevezett allergének jelenlétére válaszul aktiválódik. Az allergiás reakciók sokfélesége – az enyhe tünetektől az életveszélyes anafilaxiás sokkig – széles körű diagnosztikai megközelítéseket igényel, beleértve a bőrpróbát, vérvizsgálatot és provokációs teszteket.

Allergiatesztek típusai:

1. Bőrpróba: A bőrpróba egy gyors, relatíve fájdalommentes eljárás, amely fontos információkat nyújt az allergiás reakciókról. Többféle bőrpróba létezik:

  • Prick teszt (Bőrszúrásos teszt): Ez a leggyakrabban alkalmazott bőrpróba, ahol a bőrfelszínre cseppentett allergént enyhe karcolással viszik be a bőr alá. A teszt során fellépő vörösség, duzzanat vagy viszkető dudor az allergiás reakció jele.
  • Intradermális teszt: Ez a módszer akkor kerül alkalmazásra, ha a prick teszt eredménye nem egyértelmű. Az allergént közvetlenül a bőr alá injektálják, és hasonló módon értékelik a reakciót.
  • Patch teszt (Tapaszteszt): Ezt a tesztet főként kontakt dermatitisz diagnosztizálására használják. Allergént tartalmazó tapaszokat helyeznek a bőrre, és az eredményeket 48-72 óra elteltével értékelik.

2. Vérvizsgálat: A vérvizsgálat, vagy specifikus IgE antitest teszt, a vérben található specifikus IgE antitestek szintjét méri. Az IgE antitestek az allergiás reakciók kulcsfontosságú résztvevői, amelyek túlzott mértékben termelődhetnek bizonyos allergének hatására. A vérvizsgálat különösen akkor hasznos, ha a bőrpróba nem alkalmazható, például bőrbetegség vagy bizonyos gyógyszerek szedése esetén.

3. Provokációs teszt:

  • Élelmiszer-provokációs teszt: Az élelmiszer-allergiák diagnosztizálására használják, ahol a páciens kis mennyiségű potenciálisan allergén élelmiszert fogyaszt.
  • Gyógyszer-provokációs teszt: Gyógyszer-allergiák megerősítésére szolgál, ahol a páciens kis dózisú gyógyszert kap.
  • Légúti provokációs teszt: Légúti allergének, például pollenek vagy állati szőrök okozta allergiás reakciók diagnosztizálására.

Ezeket a teszteket szigorúan kontrollált környezetben, gyakran kórházban vagy allergológiai központban végzik, ahol az esetleges súlyos allergiás reakciókra gyorsan tudnak reagálni. Az allergén adagolása fokozatosan történik, hogy minimalizálják a kockázatot.

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

HIvatkozásjegyzék

American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Allergy Testing. 1/13/2023 Allergy Testing | Skin Testing | AAAAI

 American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. All About Allergy Testing. 11/13/2023

EAACI. Contact Dermatitis, an update on New Contact Allergens and How to Patch Test. 31 May - 03 June 2024

MedlinePlus. Allergy Blood Test. What is an Allergy Blood Test? Allergy Blood Test: MedlinePlus Medical Test

FDA. Food Allergies: What You Need to Know. 04/12/2023 Food Allergies: What You Need to Know | FDA