Magas vérnyomás | magas vérnyomás kezelése
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Parkinson-kóros demencia

A demencia előfordulási gyakorisága Parkinson-kórban megközelíti a 30%-ot, és rizikója 4-6-szorosára nő az azonos életkornak megfelelő populációhoz képest.

A kognitív romlás és a demencia gyakori Parkinson-kórban. A legkorábbi tünetek között szerepelnek a végrehajtó funkcióval, azaz a célirányos viselkedés tervezésével és szervezésével kapcsolatos problémák, de megfigyelhető térlátási zavar, a beszéd megváltozása és a memóriazavar is.

A kognitív hanyatlás az egyik leggyakoribb és legfontosabb nem-motoros tünet. Az elmúlt években a kutatások feltárták, hogy Parkinson-kórban az enyhe kognitív károsodás a demencia előhírnöke.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy azonos életkorú, a Parkinson-kórban nem szenvedő csoportokhoz képest a betegségben szenvedők számos kognitív folyamatban, különösen a végrehajtói, a figyelmi tevékenységekben, valamint a memória terültén alulmaradnak. A kognitív képességek teljes spektruma megfigyelhető a betegségben, a normál kogníciótól a korai enyhe szubjektív és objektív hanyatláson a közepesen súlyos, és a súlyos Parkinson-kóros demenciáig (PDD). Az évtizedes vizsgálatok alátámasztják, hogy a betegségben szenvedőknél sokkal magasabb a demencia kockázata, mint az általános populációban. Számos hosszú távú longitudinális vizsgálat kimutatta, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek többségénél demencia alakul ki, a diagnózis után kb. 10 évvel.

A Parkinson-kóros demencia tünetei a

  • depresszió,
  • alvászavarok,
  • téveszmék,
  • hallucinációk,
  • hangulatingadozás,
  • elkent beszéd,
  • az étvágy változásai,
  • az energiaszint változásai,
  • koncentrációs nehézség,
  • ítélőképesség elvesztése,
  • feledékenység.

Rizikótényezők

Egyes embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kóros demencia. Az állapot kockázati tényezői

  • a nem, a férfiaknál nagyobb eséllyel fordul elő,
  • az életkor, a kockázat növekszik, a kor előrehaladtával,
  • meglévő kognitív károsodás, ha a Parkinson-kór diagnosztizálása előtt memória- és hangulati problémák álltak fenn, nagyobb lehet a demencia kockázata,
  • bizonyos motoros károsodások, például a testtartás instabilitása és a járászavar (PIGD) a betegsség kognitív hanyatlásának gyorsabb progressziójával járnak együtt, ami a demencia kockázati tényezője.

A demencia prevalenciája (előfordulási gyakorisága) az életkorral és a betegség tüneteinek időtartamával növekszik, bár egyesek szerint a betegek életkora lehet a hangsúlyosabb.

Diagnózis

A demencia diagnózisának a klinikai és kognitív vizsgálat alapján, a négy alapvető kognitív tartomány közül (figyelem, memória, végrehajtó és vizuális-térbeli funkciók) legalább kettőben fennálló hiányosságokon kell alapulnia, és elég súlyosnak kell lennie ahhoz, hogy befolyásolja a mindennapi normális működést. A neuropszichiátriai és viselkedési tünetek gyakoriak, de nem állandóak.

Ezek a jellemzők alapján klinikai diagnosztikai kritériumokat javasolnak a valószínű és lehetséges Parkinson-kóros demenciához, azonban nincs arany standard a diagnózisra, ezért a kritériumok érzékenysége és specificitása nem állapítható meg.

A Parkinson-kórhoz társuló demencia (PDD) hasonló a Lewy-testes demenciához (DLB). A Lewy-testek (abnormális fehérjék) mindkét esetben megtalálhatók az agyban csak más területen. A diagnózis megkülönböztetésének alapja a motoros és a kognitív tünetek megjelenésének ideje. DLB-ben a demencia egyéb tünetek előtt jelentkezik, míg PDD-ben a motoros tünetek alakulnak ki korábban.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Emre M, Aarsland D, Brown R, Burn DJ, Duyckaerts C, Mizuno Y, Broe GA, Cummings J, Dickson DW, Gauthier S, Goldman J, Goetz C, Korczyn A, Lees A, Levy R, Litvan I, McKeith I, Olanow W, Poewe W, Quinn N, Sampaio C, Tolosa E, Dubois B. Clinical diagnostic criteria for dementia associated with Parkinson's disease. Mov Disord. 2007 Sep 15;22(12):1689-707; quiz 1837. doi: 10.1002/mds.21507. PMID: 17542011.

Delgado-Alvarado M, Gago B, Navalpotro-Gomez I, Jiménez-Urbieta H, Rodriguez-Oroz MC. Biomarkers for dementia and mild cognitive impairment in Parkinson's disease. Mov Disord. 2016 Jun;31(6):861-81. doi: 10.1002/mds.26662. Epub 2016 May 19. PMID: 27193487.

Emre M, Aarsland D, Brown R, Burn DJ, Duyckaerts C, Mizuno Y, Broe GA, Cummings J, Dickson DW, Gauthier S, Goldman J, Goetz C, Korczyn A, Lees A, Levy R, Litvan I, McKeith I, Olanow W, Poewe W, Quinn N, Sampaio C, Tolosa E, Dubois B. Clinical diagnostic criteria for dementia associated with Parkinson's disease. Mov Disord. 2007 Sep 15;22(12):1689-707; quiz 1837. doi: 10.1002/mds.21507. PMID: 17542011.